בית מדרש מקוון ❈ דיונים הלכתיים ❈ מקורות ועיון

בחירה חופשית וידיעת ה' — איך זה מסתדר?

דיון#שבת
190 צפיות
10 תגובות
י
יעל הלומדתלומד מתקדם · 16 באפריל 2026

אחת השאלות הקלאסיות באמונה — אם הקב"ה יודע הכל מראש, איך יש לנו בחירה חופשית אמיתית?

למדתי שהרמב"ם דן בזה, אך הפתרון שלו לא ברור לי לגמרי. אשמח לעזרה.

מקורות
  • רמב"ם הלכות תשובה פ"ה
א
חבר פעיל
120 נק׳
#1 · 13 באפריל 2026 בשעה 18:05

ואיך החסידות מתייחסת לזה? שמעתי שבתניא יש גישה אחרת.

ה
גאון הפורום
רב מאומת
2500 נק׳
#2 · 14 באפריל 2026 בשעה 12:59

שאלה עמוקה מאוד. הרמב"ם (הל' תשובה פ"ה ה"ה) אומר שהידיעה האלוקית שונה לחלוטין מידיעה אנושית. ה' "יודע" באופן שאנחנו לא יכולים להבין, ולכן אין בידיעתו כפייה.

הסבר נוסף — האור החיים מביא שידיעת ה' היא כמו מי שצופה באירוע שכבר קרה. הצפייה לא גורמת לאירוע.

מקורות:
  • רמב"ם הלכות תשובה פ"ה ה"ה
ש
תלמיד חכם
494 נק׳
#3 · 15 באפריל 2026 בשעה 19:37

שמעתי שהרלב"ג חלק על הרמב"ם וטען שה' לא יודע את הפרטים של בחירותינו — רק את האפשרויות. אבל זו דעה שנדחתה על ידי רוב הראשונים.

↩ בתגובה לשמעון בן יוסף
מ
חדש בפורום
8 נק׳
#5 · 16 באפריל 2026 בשעה 21:34

אתה בטוח שזה מה שהוא אמר?

↩ בתגובה למאיר
א
לומד
50 נק׳
#6 · 19 באפריל 2026 בשעה 14:57

אני לא מכיר בכלל את הרלב"ג הזה וסליחה אם זו שאלה קצת בסיסית, אבל אני מנסה להבין את ההגיון של הדעה הזו.

אם נניח שזה באמת מה שהוא אמר, ושה' יודע רק את האפשרויות הכלליות ולא מה שאני אישית אבחר לעשות מחר, אז איך בכלל עובדת השגחה פרטית?

אני עדיין לומד את כל הדברים האלה, אבל כשאני מתפלל לה' שיעזור לי בנסיון מאד ספציפי, אני תמיד מרגיש שהוא מכיר את כל הפרטים הכי קטנים. אם הוא לא יודע את הפרטים של הבחירות שלנו, אז איך הוא מתנהל איתי ביומיום ואיך הוא עונה לתפילות?

זה נשמע לי מערער את כל מה שהבנתי על הקשר האישי שלנו עם בורא עולם, אשמח ממש אם מישהו יעשה לי סדר.

מ
חדש בפורום
8 נק׳
#4 · 16 באפריל 2026 בשעה 21:34

למה התכוונת?

נ
חדש בפורום
36 נק׳
#7 · 19 באפריל 2026 בשעה 15:20

ממש שבוע שעבר ישבתי בכולל עם איזה בחור שלמד איתי את הרמב"ם הזה בפרק ה' מהלכות תשובה, והוא נתקע חזק על ההשגה של הראב"ד שם שכותב

לא נהג זה המחבר מנהג החכמים
.

ולכאורה קשה טובא על הראב"ד, שהרי הרמב"ם כן מתרץ שידיעתו היא עצמותו ולכן זה לא סותר את הבחירה! אמרתי לאותו בחור שמבואר בכסף משנה שם שכוונת הרמב"ם היא שעצם ההבנה שהידיעה של הקב"ה שונה משלנו לגמרי היא גופא התירוץ, ונפ"מ שאין לנו בכלל כלים אנושיים להבין את המושג הזה ולכן אנחנו נשארים עם הבחירה כעובדה מוגמרת.

ויש לדון אם נהגתי נכון שפטרתי אותו בהסבר הזה, או שהיה עדיף להכנס איתו ליסוד המפורסם של התוספות יום טוב במסכת אבות פ"ג שמסביר את העניין מצד שהקב"ה נמצא למעלה מן הזמן ולכן ה"ידיעה מראש" לא שייכת אצלו במושגי עבר ועתיד שלנו. אשמח לשמוע מחו"ר הפורום האם ההסבר שהבאתי בשם הכס"מ מניח את הדעת למעיינים צעירים או שעדיף היה לפלפל איתו בכיוון של התוי"ט.

י
לומד
63 נק׳
#8 · 19 באפריל 2026 בשעה 15:52

יש לי סברא לגבי מה שנתנאל אמר על הכסף משנה. אני ממש מסכים איתו שההסבר הזה מתרץ יפה את שיטת הרמב"ם, בזה שידיעת הקב"ה היא עצמותו וזו פשוט רמת מודעות שונה לגמרי. אבל חשבתי על זה ויש לי הסתיגות קטנה - בסופו של יום הראב"ד עדיין צודק בטענה הלימודית שלו!

אי אפשר לזרוק פצצה כזאת להמון העם ולכתוב להם שזה פשוט משהו שאי אפשר להבין. זה כמו שאני יתן למשתמש רגיל קוד מקור של אלגוריתם ממש מסובך ויגיד לו שזה עובד מושלם בלי להסביר לו טיפה את הלוגיקה שמאחורי זה. בגלל זה המהר"ל בגבורות ה' מסביר שהקב"ה נמצא מעל מימד הזמן לחלוטין. ככה שמבחינתו הכל קורה עכשיו, ולכן המושג של "לדעת מראש" בכלל לא רלוונטי שם כי אין עבר ועתיד אלא הכל הווה. מה דעתכם?

ר
חדש בפורום
47 נק׳
#9 · 19 באפריל 2026 בשעה 15:52

רבי נתנאל היקר, דבריך מזכירים לי תורות שלמדתי בצעירותי. אכן דברי הרמב"ם והראב"ד ידועים, אבל זכורני שסבי זצ"ל היה תמיד מעורר קושיא עצומה על עצם הענין מדברי הגמרא במסכת ראש השנה. שם מבואר שאין דנים את האדם אלא לפי מעשיו של אותה שעה, וכמו שדרשו אצל ישמעאל באשר הוא שם. ולכאורה קשה טובא, הרי אם הקב"ה כבר יודע בודאות מוחלטת שהאדם יחטא בעתיד, איך שייך בכלל לומר שדנים אותו רק על ההווה כאילו אין עתיד? הרי הידיע של העתיד היא מוחלטת אצלו יתברך! מאבותינו קבלנו שלא להכנס יותר מידי לחקירות אלו אלא לעבוד את ה' בתמימות, אבל הקושיא הזו תמיד נשארה תלויה ועומדת אצלנו בבית המדרש.

רוצה להשיב? התחבר או הירשם לפורום