כשרות מכונות קפה אוטומטיות — מה צריך לדעת?
אני עובדת במשרד ויש שם מכונת קפה אוטומטית (נספרסו). האם מותר לי לשתות ממנה?
המכונה משמשת גם עובדים שלא מקפידים על כשרות. האם יש חשש?
תשובה מומלצת
שאלה נפוצה מאוד. הנה ההנחיות העיקריות:
- קפסולות קפה שחור — אם יש להן הכשר, אין בעיה כלל
- קפסולות חלביות — אם היו קפסולות חלביות לפניך, יש לחכות או להוריד כמות קטנה
- ניקוי — מומלץ להריץ כוס מים חמים לפני שתייה
לגבי הכלים עצמם — כיוון שהמכונה רק מחממת מים ומעבירה אותם דרך הקפסולה האטומה, אין חשש של בליעת טעם.
- שו"ע יו"ד צ"ה
שאלה נפוצה מאוד. הנה ההנחיות העיקריות:
- קפסולות קפה שחור — אם יש להן הכשר, אין בעיה כלל
- קפסולות חלביות — אם היו קפסולות חלביות לפניך, יש לחכות או להוריד כמות קטנה
- ניקוי — מומלץ להריץ כוס מים חמים לפני שתייה
לגבי הכלים עצמם — כיוון שהמכונה רק מחממת מים ומעבירה אותם דרך הקפסולה האטומה, אין חשש של בליעת טעם.
- שו"ע יו"ד צ"ה
אני גם עובדת במשרד ויש לנו אותה בעיה. מה שעשינו — הבאנו קפסולות עם הכשר של הבד"ץ ושמנו אותן בנפרד. המשגיח אמר שזה מספיק.
דברי הרב לוי צ"ע, שכתב שאין חשש בליעת טעם. הרי המחטים שמנקבים את הקפסולה חודרות לתוכה בזמן שהמים חמים מאד, ויש בזה דין כלי ראשון או עירוי, ועירוי מבשל כדי קליפה כמבואר במשנ"ב (סי' תנ"א). ואם העובדים משתמשים בקפסולות עם טעמים שיש בהם חשש איסור ממש, המחט בולעת מיד.
ומה שיעץ להריץ כוס מים חמים, קשה לי דאיך זה מכשיר את החלקים שבלעו? הרי הפיה והמחטים עשוים פלסטיק, ולדעת הרבה פוסקים פלסטיק אינו בר הגעלה, וכ"כ בחזון איש (או"ח סי' קי"ט). וגם יש לדון מצד זיעה שעולה מהכוס של העכו"ם לפיה של המכונה, עיין שם ביו"ד סי' צ"ב.
ונראה לי דכל ההיתר שייך רק אם ברור שמשתמשים שם אך ורק בקפסולות של קפה טהור בלי טעמים, דאז הוי רק שאלה של חלבי, אבל אם יש שם קפסולות בטעמים המכונה אסורה ואי אפשר לסמוך על הרצת מים בעלמא.
אני ממש מזדהה עם מה שר' שמעון כתב פה, כי גם לי זה קרה במשרד שלי. סליחה מראש אם אני לא מסביר את זה טוב כי אני עדיין לומד את כל המושגים של בליעה והגעלה.
שאלתי את הרב שלי על העינין הזה בידיוק, והוא הראה לי שבאגרות משה (או"ח חלק ב') פוסק שפלסטיק דינו כמו כלי חרס שאי אפשר להגעיל אותו בכלל. בגלל שכל הפיה של המכונה עשויה מפלסטיק, והעובדים אצלינו שותים קפסולות בטעם וניל וקרמל מחו"ל שבטוח אין להם הכשר, הרב אמר לי להמנע לגמרי מהמכונה.
האם באמת יש פוסקים שמתירים לשתות אחרי קפסולות עם טעמים לא כשרים כאלו בלי להחליף את המחט? סליחה אם זו שאלה בסיסית, אני פשוט רוצה להיות בטוח שאני לא עושה טעויות בעבודה.
ולכאורה קשה מאד על דברי ר' שמעון ואליהו, דהרי יש לדון בזה טובא ע"פ היסוד של כבולעו כך פולטו שמבואר בגמרא (עבודה זרה עה:). הרי איך המחט והפיה בולעים את האיסור לשיטתכם? הרי זה רק על ידי זרימת מים חמים שעוברים דרכם, וא"כ הפעלת המכונה על ריק עם כוס מים רותחים זה בידיוק תהליך ההגעלה שלהם! ומבואר בתוספות (שם ד"ה מגעילן) שבדבר שבלע ע"י כלי שני סגי בהגעלה בכלי שני, וכל שכן הכא שההגעלה נעשית באותה טמפרטורה ובאותה דרך ממש של הבליעה. ומה שהביא מהאגרות משה שפלסטיק דינו כחרס, הרי ידוע שרבים מפוסקי זמנינו חלקו עליו בתוקף, וכמו שפסק הציץ אליעזר (חלק ד') שפלסטיק לא הוי כחרס ומועילה לו הגעלה. ולכן לענ"ד דברי הרב דוד מדויקים, ונפ"מ למעשה שבהרצת מים המכונה מגעילה את עצמה כליל, ולא מסתברא איתי כלל לאסור שתיה במשרד.